# SBI, IBPS, RBI, Insurance and other Bank exams

**Dear Aspirants,**

Since you all are acquainted with the crucial importance of **Quantitative Aptitude ** in the upcoming Exams like **SBI PO 2017, Syndicate Bank PO 2017 and other Exams**. Quantitative Aptitude is one of the most important section and it is the section on which an aspirant banks on, but nowadays this section has become Gordian Knot, and the section which was so lucrative and was easy to score now has become very difficult to crack. But keeping this in our mind and to help you to demolish these exams with ease. Here, we are sharing with you a practice set of Questions to help you prepare better for the upcoming exams. We hope this post will assist you in honing your QA skills !

Solve the below quiz and share your score in the comment section:

**Question.1.** Find the least multiple of 20, which, when divided by 27, 30 and 33 leaves the remainders 7, 10 and 13 respectively.

(a) 16540.

(b) 28990.

(c) 23740.

(d) 23030.

(e) None of these**Question.2. **A Farmer counted the banana of 482 banana trees of his field. The average no. of bananas was 3420. If the counting of bananas of one tree was written as 3573 instead of 3483 then find the correct average no. of Bananas up to two decimal places.

(a) 5104.42

(b) 3416.38

(c) 3419.82

(d) 2904.18

(e) Cannot be determined

**Question.3.** Harshit alone can do a piece of work in 8 days and Vikas alone in 10 days. They undertook to do it for Rs 6400. With the help of Arindam they do it in 4 days. How much is to be paid to Vikas?

(a) Rs 2500

(b) Rs 2480

(c) Rs 1580

(d) Rs 2840

(e) Rs 2560

**Question.4.** If the rate % increases by 2%, the simple interest will increase by Rs 108. If the time period is increased by two years the simple interest will be Rs 180 more. Find the principal amount.

(a) Rs 2600

(b) Rs 4200

(c) Rs 2800

(d) Data inadequate

(e) None of these**Question.5.** The difference between simple and compound interests compounded annually on a certain sum of money for 2 years at 4% per annum is Re. 1. The sum (in Rs.) is:

(a) 625

(b) 450

(c) 740

(d) 525

(e) none of these**Question.6.** A Auditorium is 25 m long and 18 m broad. If the sum of the areas of the floor and the ceiling is equal to the sum of the areas of four walls, the volume of the Auditorium is:

(a) 6720.37

(b) 2900.47

(c) 6136.37

(d) 7800.57

(e) none of these**Question.7.** A vessel is filled with liquid, 3 parts of which are water and 5 parts Honey. How much of the mixture must be drawn off and replaced with water so that the mixture may be half water and half Honey?

(a) 5/7

(b) 7/9

(c) 1/5

(d) 2/5

(e) none of these**Question.8.** What is the probability of getting a sum of multiple of 3 from two throws of a dice?

(a) 1/4

(b) 11/36

(c) 5/18

(d) 7/18

(e) none of these**Question.9.** By how much is (7/11)th of 968 less then {115/[(529)^(1/2)]}th of 3860?

(a) 184

(b) 166

(c) 362

(d) 188

(e) 156**Question.10.** The profit earned by selling an article for 1800 is double the loss incurred when the same article is sold for 900. At what price should the article be sold to make 25% profit?

(a) 1200

(b) 1500

(c) 1600

(d) Data inadequate

(e) None of these

*Solutions:*

**Answer.1. (c)**

LCM of 27, 30, 33 = 2970

Since 27 – 7 = 20 , 30 – 10 = 20, 33 – 13 = 20

The required number should be (2970x – 11)

where x is any positive integer. We have to find the minimum value of x such that

(2970x – 20) is divisible by 27.

From the given choices, (c) satisfies the condition

**Answer.2. (c)**

Correct average = [482 x 3420 + (3483-3573)]/482

= 3420 – 0.19 = 3419.82

**Answer.3. (e)**

Amrinder’s 1 day’s work = (1/4) – [(1/8) +(1/10)]

= (1/4) – (9/40) = 1/40

Harshit’s wages : Vikas’s wages : Amrinder’s wages = (1/8):(1/10):(1/40) = 5 : 4 : 1

:.Hence, Vikas’s share = 4x(6400/10) = 4 x 640 = Rs 2560

**Answer.4.(d)**

Let`p’,’r’ and ‘t’ be the principal, rate per cent and time period respectively,

then

[{pt(r + 2)}/100]- ptr/100

pt = 5400

And

[{pt(r+2)}/100] – (ptr/100) = 108

pr= 9000

With the help of above equations, the value of p can’t be determined.

**Answer.5.(a)**

Let the sum be Rs. x. Then,

C.I. = [ x*(1+ (4/100)^2 – x]

= ((676/625)*x – x) = (51/625)*x

S.I. = (x*4*2)/100) = (2*x)/25

therefore,

ATQ-

(51x/625) – (2x/25) = 1

x = 625.

**Answer.6.(c)**

ATQ,

2(25 + 18) x h = 2(25 x 18)

h = (450/33)m = (150/11) m.

Hence,

Volume = 25 x 18 x (150/11)m^3 = 6136.37 m^3.

**Answer.7.(c)**

Let Initially, the vessel contains 8 litres of liquid.

and ‘x’ litres of this liquid be replaced with water.

Quantity of water in new mixture = (3 – (3x/8) + x) litres

Quantity of Honey in new mixture = 5 – (5x/8) litres

therefore,

(3 – (3x/8) + x) = (5 – 5x/8)

5x + 24 = 40 – 5x

10x = 16

hence, x = 8/5

So, part of the mixture replaced = (8/5) x (1/8) = 1/5

**Answer.8.(c)**

In two throws of a dice, total possible sample n(S) = (6 x 6) = 36.

Let E = event of getting a sum ={(1,2),(2,1),(3,3),(2,4),(4,2),(3,6),(6,3),(4,5),(5,4),(6,6)}.

P(E) = [n(E)/n(S)]

hence, probability P(E) = 10/36 = 5/18

**Answer.9.(e)**

Required difference = 3860×(115/[(529)^(1/2)] – 968 × (7/11)

= 772 – 616 = 156

**Answer.10.(b)**

Let C.P. be Rs. x

or,1800-x = 2(x- 900)

or,3x = 3600

:.x = 1200

hence, C.P.= Rs.1200,

gain required = 25%

? S.P.= Rs. ((125/100)× 1200)= Rs. 1500